Wat is een Leesmonitor?
Leesmonitor wil onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk maken voor een breed publiek. Sinds 2021 is de website geïntegreerd in de website van Stichting Lezen.
Wie worden betrokken bij een Leesmonitor?
Ieder die daarin geïnteresseerd is kan op Leesmonitor.nu terecht. Wetenschappers, professionals, beleidsmakers en journalisten maken gretig gebruik van de website. Na tien maanden online heeft Leesmonitor al ruim 12.000 unieke bezoekers getrokken. De berichten op Twitter worden gevolgd door ruim 600 mensen.
Waarom Leesmonitor?
Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.
Wat is een leescultuur?
cultuur waarin veel gelezen wordt. cultuur waarin lezen centraal staat; cultuur waarin men veel leest; cultuur waarin lezen heel gewoon is; cultuur waarin veel gelezen wordt. Voorbeelden: Had België maar zo’n leescultuur als in Engeland!
Wat is goed leesonderwijs?
In goed leesonderwijs worden technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschat en leesplezier zo veel mogelijk met elkaar gecombineerd. De inhoud en context moeten daarbij centraal staan. Wat heeft een kind er immers aan als het de tekst uit het geschiedenisboek wel kan verklanken, maar niet begrijpt wat er staat?
Wat is de bibliotheek op school?
Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, Bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier op school én thuis. De Bibliotheek helpt op basisscholen, middelbare scholen en in het beroepsonderwijs om dit doel te bereiken.
Wat zijn de taken en rollen tijdens de Leesmonitor?
Leesmonitor streeft ernaar de wetenschappelijke inzichten over lezen, leesbevordering en literatuureducatie te vertalen naar een breed publiek. Karst-Janneke Rogaar (Wageningen, 1975) studeerde in Londen aan de Art Academy en vervolgde haar studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Wat is een positieve Leesspiraal?
“Als je meer leest, word je er ook beter in en neemt het leesplezier toe. Dat noemen we de positieve leesspiraal.” Van der Zander stelt dat minder lezen tot een lagere leesvaardigheid leidt en dus ook tot minder leesplezier.
Wat is lees bevordering?
Het stimuleren van het lezen bij kinderen, jongeren en volwassenen, met als doel dat zij lezen niet als verplichte activiteit ervaren, maar beschouwen als een leuke en zinvolle (vrije)tijdsbesteding.
Waarom is leesonderwijs zo belangrijk?
Opbrengsten. Een belangrijk doel van het leesonderwijs behoort daarom te zijn: het verhogen van de leesmotivatie. Dat leerlingen vaak en met plezier lezen, op school en thuis, is de belangrijkste opbrengst van het leesonderwijs.
Wat kost de Bibliotheek op school?
Het programma de Bibliotheek op school (po) kost gemiddeld tussen de 45 en 50 euro per jaar per leerling. Als alle basisscholen in het werkgebied van een Bibliotheek zijn aangesloten bij de Bibliotheek op school (po) neemt dit ongeveer 25% in van het budget van de Bibliotheek.
Waarom de Bibliotheek op school?
De Bibliotheek op school stimuleert kinderen en jongeren om meer te lezen. Dat gebeurt met deskundige leesconsulenten, met inspirerende boeken en een uitnodigende (digitale) leesomgeving.